jeftine zrakoplovne karte

Zemlja faraona privlači posjetioce iz svih dijelova svijeta već stoljećima, što je čini jedinstvenim primjerom na cijeloj planeti. Kolijevka civilizacija koje su milenijumima opčinjavale putnike i posjetitelje, trgovce, umjetike i sve one koje se ne boje pustinjskog sunca, danas je jedno od najznačajnijih turističkih središta.

Ostaci faraonskih piramida, sfingi i obeliska, hramova i palata, kao i očaravajuća ljepota vječnoga Nila dovoljan su razlog da Egipat svrstaju na listu destinacija koje se obavezno moraju posjetiti. Međutim, davna prošlost nije jedini resurs koji Egipat danas nudi svojim gostima

Naprotiv, uzbudljiva putovanja kroz nepreglednu Saharu na devama do najbližih beduinskih naselja i očaravajućih oaza ispuniće vas duhom Orijenta. Dinamični život velikih egipatskih metropola Kaira i Aleksandrije razbiće vam sve predrasude o usporenosti života na mističnom Istoku. Egipat je velika zemlja šarolikih predjela koji se protežu od Mediteranske obale, delte Nila, obala Crvenog mora i beskrajnih pješčanih dina legendarne Sahare. Svaki dio ove magične zemlje ima svoju specifičnu priču koju trebate čuti.

Teško je odlučiti koje su najvažnije ili najveće turističke atrakcije u Egiptu, s obzirom da je ova zemlja bogata prirodnim, kulturnim, historijskim i mnogim drugim spomenicima. Ipak, posjetiti Egipat, a ne vidjeti pirmide u Gizi sa čuvenom Sfingom graniči sa blsasfemijom, ako ne i ludilom. Ljubitelji daleke prošlosti sigurno će željeti vidjeti i Dolinu kraljeva i čuveni hram Karnak u Luksoru, a zašto ne i hram u Abu Simbelu sa nevjerovatnim, masivnim kipovima Ramzesa III, nedaleko od još jednog čuda egipatske arhitekture, doduše iz moderog doba, Asuanske brane. Kairo sa svojim brojnim muzejima kao i čuvenim Al Azhar Univerzitetom opčinit će vas svojom ljepotom. Ali čak se ni neizmjerna ljepota Kaira ne može mjeriti s veličanstvenom Aleksandrijom, bez sumnje najljepšim gradom na cijelom Mediteranu pa i šire. Sinajski poluotok je središte nekih od najpopularnijih turističkih gradova u cijelom Egiptu, ali i impresivnih kulturnih spomenika svjetskog značaja poput manastira sv. Katarine. Egipat je bio i ostao mjesto gdje ljudi dolaze, a nikada ne odlaze, ako ništa onda barem ne duhom.

Share

Related Blogs

jeftinije avio karta , jeftine zrakoplovne karte ,

Bujrum u Mostar .

Mostar se s razlogom naziva ponosom Hercegovine, a svi koji ga posjete ubrzo će razumjeti zašto je

Read More

Al-Aksa džamija, Palestina

Al-El-Aksa Masjid je arapski naziv, što znači najdalje džamiju. Da bi razumjeli svoje ime, a njeg

Read More

Post a Comment

logged inYou must be to post a comment