Al-Aksa džamija

Mekka i Medina

jeftine zrakoplovne karte

Mekka i Medina, kao dva najsvetija grada u muslimanskom svijetu, se neizostavno spominju jedan uz drugog, i vrlo često se posjećuju jedan za drugim.

Kao što je dobro poznato, ono što Mekku i Medinu veže jeste hidžra, što je po Islamu preseljenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. iz Meke u Medinu 622. godine.

  • Rodni grad poslanika Muhameda a.s. je Mekka. Nalazi se u zapadnom dijelu Saudijske Arabije i najpoznatija je po vjerskom turizmu. Mekka je možda i jedini grad na svijetu u kojem se godišnje okupe turisti iz doslovno svih krajeva svijeta. Svake godine, za vrijeme mjeseca Zu-l-Hidždže, više od 3 miliona hodočasnika posjećuje Mekku, a svrha je obavljanje pete muslimanske dužnosti – hadždž.
jeftine zrakoplovne karte iz sarajeva

Međutim, turisti mogu posjetiti Meku, kao i njena sva sveta mjesta, i onda kada nije vrijeme hadždža.

Najpoznatije turističko mjesto u Meki je četverougaona građevina, Mesdžid-ul-Haram. U njegovoj sredini nalazi se najsvetije mjesto Islama – Kaaba. Hiljade turista dnevno posjete Kaabu i obave molitvu u krugu Mesdžid-ul-Harama.

  • Osim Kaabe, vjernici ali i drugi turisti (nemuslimani) jako često posjećuju Zemzem izvor za koji se vjeruje da je ljekovit a njegova voda zdravija od bilo koje druge vode na svijetu. Svakako, tokom godine jedan od vjerskih obreda koji također okuplja vjernika iz cijeloga svijeta jeste Umra.

Nakon hidžre i napuštanja rodnog grada, Muhamed a.s. je doselio u Medinu, drugi najpoznatiji grad u Saudijskoj Arabiji ali i cijelome muslimanskom svijetu. Historijski gledano, Medina je od izuzetnog značaja za islamski svijet jer se u njoj počela formirati muslimanska zajednica.

  • Danas turisti mogu posjetiti čak tri najstarije džamije na svijetu koje se nalaze u Medini: Poslanikova džamija, Kuba džamija i džamija sa dvije kible. Najinteresantnija od njih za turiste je Poslanikova džamija jer se u njoj nalazi i mezar Muhameda a.s., ali turisti uvijek posjećuju i najstariju džamiju na svijetu – Kuba džamiju.
  • Tokom ramazanskog Bajrama, najposjećenija je Poslanikova džamija u kojoj hiljade vjernika i hodočasnika u samo jednome danu obavi molitvu i posjeti mezar Poslanika.

    avionske karte za sarajevo   Obradovacemo Vas sigurno               nazovite nas Tel # 770-963-9684