avio Letovi Opcenita pravila  – Jeftine Zrakoplovne Karte
December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Latest Blog

About us

Nisl posuere phasellus potenti sem senectus mattis.

avio Letovi Opcenita pravila 

Jeftine Zrakoplovne karte povoljno travel agencija , low cost letovi iz svih gradova usa Samo Ptice Lete Jeftinije

Prije nego krenete na putovanje Avionom, morat ćete proći određenu proceduru različitih provjera. Putovanje avionom je zanimljivo i interesantno, bilo da se na put ide iz poslovnih ili privatnih razloga, radi zabave, posjeta obitelji ili prijateljima. Ukoliko nikada niste putovali avionom slijede savjeti kako putovanje učiniti što ugodnijim i bržim, ali i sa što manje neugodnosti koje su itekako moguće prije putovanja, za vrijeme leta te poslije slijetanja. Razlike postoje putujete li u domaćem prometu li izmedu gradova u Europi ili pak putujete na drugi kontinent.

OPĆENITA PRAVILA

Ukoliko znate kad krećete na put bitno je što prije rezervirati  avio karte, kako za odlazak tako i za povratak. Avio Karte možete kupiti direktno na aerodromu, putem agencija koje se bave prodajom avio karata ili pak putem interneta. Ukoliko avio karte kupujete putem interneta tada možete ostvariti uštede. Danas se na tržištu nalaze i zrakoplovne kompanije koje nude karte i za nekoliko nekoliko dolara, ali samo u slučaju ako avionom karte rezervirate nekoliko mjeseci unaprijed. . Nakon što ste kupili kartu, slijedi odlazak na aerodrom.

Preporuka je da se na aerodrom dođe barem sat vremena prije polijetanja avionom u domaćem prometu,, a u slučaju leta iz inozemstva i preko 3 sata.

Zašto, pitate se?  u avionom , ali prije ulaska u avionom potrebno je proći nekoliko faza.JEFTINE zrakoplovne karte check-in

Kad dođete na aerodrom potrebno je napraviti check-in, odnosno preuzeti avionom kartu na check-in šalteru aerodroma. Ukoliko je gužva postoji mogučnost da ćete čekati i do pola sata, dok ne dođete na red. Na check-inu dobivate avionom kartu za ulazak u avion, koju ste prethodno rezervirali, , pasos u slučaju putovanja vani svoje zemlj. Dobro je sa sobom za svaki slučaj ponijeti i otisnutu kopiju prethodno rezervirane avio karte. Na check-inu možete zatražiti i posebno mjesto — do prozora, do prolaza ili pak u sredini zrakoplova, te zatražiti da sjedite zajedno sa osobama s kojima putujete. Pri dolasku na check-in obratite pozornost na vrstu karte, odnosno radi li se o poslovnoj ili business klasi ili nekoj drugoj vrsti, tako da prema tome krenete i prema pravom šalteru. U zrakoplovima su mjesta označena rednim brojem reda te slovima u svakom redu. Do prozora s lijeve strane zrakoplova se nalazi sjedište sa slovom A, pa nakon toga u sredini je slovo B, a do prolaza slovo C. Zatim se u sredini nalazi prolaz, a sa njegove se desne strane nalaze slova D, E i F (pored prozora). Ukoliko zrakoplov ima po dva reda sjedala s obje strane tada se koriste slova A i C sa lijeve strane, te D i F sa desne strane. Do prozora su slova A i F. Sve ovisi o tipu zrakoplova. Većina kompanija na svijetu nema 13-ti red u svojem zrakoplovu.

Na check-inu ostavljate veliku prtljagu koju preuzimate nakon što stignete na odredišteSa sobom u zrakoplov možete ponijeti manju ručnu prtljagu. S obzirom da se tijekom putovanja zna dogoditi da greškom aerodroma vaša prtljaga ode u neki drugi grad, mnogi sa sobom nose većinu stvari bez kojih ne mogu. Naravno, prtljagu uvijek dobijete, ali ju nekada čekate i po dva dana (ako je otišla za Singapur npr.). U tom slučaju imate pravo na kupnju osnovnih stvari kao što su kozmetika te donje rublje, a račun ispostavite kompaniji s kojom ste putovali. Ukoliko dođete na odredište i ne nađete svoju prtljagu tada se obavezno javite uredu za izgubljenu prtljagu te ostavite svoje podatke kao što je broj mobitela i adresa gdje odsjedate kako bi vam mogli dostaviti prtljagu. Zato je važno da ne izgubite papir sa brojem Vaše prtljage kojega dobivate na check-inu zajedno sa boarding kartom, obično bude zaljepljen na jedan od papira (printanu kartu, omot …).
S obzirom da se prtljaga prebacuje postoji mogućnost da vam se torbe i koferi oštete, stoga pazite na kvalitetu torbi koje koristite, a bilo bi dobro i uvezati ih nekim sigurnosnim pojasom jer se torba može i otvoriti uslijed prebacivanja. Najbolje su plastične torbe. Prilikom ostavljanja prtljage na check-inu bitno je da u njoj ne budu nikakve baterije. Ukoliko i ostavite baterije u nekom od uređaja kao što su mobiteli, fotoaparati, brijači aparati, depilatori, zubne četkice, prtljagu će vam odmah vratiti nakon što prtljaga prođe kontrolu.

KONTROLA 
Nakon što ste obavili check-in krećete prema zrakoplovu, a prva na redu je carinska kontrola . Na tom mjestu morate pokazati pasos i avio kartu, a možete prijaviti uređaje koje sa sobom iznosite izvan  kao što su skuplje kamere i laptopi jer biste možda mogli imati problema prilikom povratka u zemlju.jeftine zrakoplovne karte
Putujete li često s tom opremom dovoljno je samo jednom ispuniti potvrdu o iznošenju uređaja i sa sobom je svaki put ponijeti te pokazati na zahtjev carinika pri povratku (nemojte na toj potvrdi napisati datum povratak kako biste ju mogli stalno koristiti).

Zatim slijedi pregled vas i vaših osobnih stvari koje nosite sa sobom u zrakoplov. Proći ćete kroz ultrazvučna vrata prije kojih u posudi morate ostaviti jaknu, torbe i druge predmete kao što su kovanice i remen, a koji se istovremeno s vama kontroliraju. U ruci držite svoju kartu. Ukoliko u vašoj obući postoje metalni dijelovi morat ćete se izuti, ostaviti obuću u posudu i proći bosi, ispred svih ljudi koji su iza vas. Nakon što prođete kontrolu možda će vas zamoliti da im pokažete sadržaj torbe i stvari koje nosite sa sobom, a što je također vidljivo svima koji su u vašoj blizini. Sada slijedi veoma bitna stvar, a to je količina tekućih stvari koje smijete imati sa sobom.

Naime nije dopušteno sa sobom u zrakoplov ponijeti stvari kao što su voda, sokovi, gelovi, ruž, sjajilo, kreme, losioni, parfemi, sprejevi, skidači šminke, vlažne maramice, kreme za depilaciju, maskara, tekući puder, dezodoransi i slično u pojedinačnom volumenu većem od 100 ml, niti u ukupnom iznosu većem od jedne litre.

Naprimjer to pravilo vrijedi i za boce vode koje su recimo volumena pola litre, a u boci se nalazi samo 0,50 ml, što je manje od dopuštenog. Ili recimo, nosite sa sobom parfem, a koji je veći od 100 ml. Tada će vam sve to oduzeti i baciti u kantu za smeće. Sjetite se kolika je vrijednost kozmetike koju ćete doslovce baciti u smeće! Možda 1.000 ili 2.000 kuna?! Sve prethodno spomenuto vrijedi i za lijekove koji su neophodni osobi, čak i za vrijeme leta zrakoplovom. Stoga je svu kozmetiku veću od 100 ml bolje staviti u prtljagu koja se ostavlja na check-inu, nego nositi sa sobom.

BOARDING 
Zatim dolazite do čekaonice u kojoj čekate vrijeme za ukrcaj u zrakoplov, na karti piše Board(ing) time. Ukoliko imate vremena do Board timea, tada možete sjesti u kafić i popiti kahvu ili pak posjetiti Free shop u kojem možete kupiti što god želite i sa sobom ponijeti u zrakoplov (tekućine će vam zapakirati u plastičnu vrećicu). Tu više ne vrijedi pravilo o 100 ml tekućine tako da možete kupiti parfem i sa sobom ga ponijeti. Ali, budite oprezni! Ukoliko presjedate, ponovno ćete na sljedećem aerodromu proći kontrolu svega što imate sa sobom, tako da ne kupujte takve stvari ukoliko ćete presjedati. Kad bude vrijeme za Boarding, uputit ćete se prema Gate-u (izlazu) koji je naznačen na vašoj karti te se uputiti u autobus koji će vas odvesti do zrakoplova. Na Gate-u ćete ponovo pokazati avio karte i po potrebi identifikacijski dokument, gdje će vam otrgnuti dio vaše karte. Veliki aerodromi imaju direktni ukrcaj s Gate-a u zrakoplova , dok to domaći aerodromi nemaju, što je svakako nedostatak.

ULAZAK U AVION 

JEFTINE zrakoplovne karte za sarajevo Boarding pass
JEFTINE zrakoplovne karte za sarajevo Boarding pass

Nakon ulaska u zrakoplov idete prema sjedištu koje je naznačeno na vašoj karti te pazite na broj reda i slovo mjesta na kojem sjedite. Obavezno se držite vašeg mjesta koje je naznačeno na karti. Iznad glave ili ispred nogu ispod sjedala ispred vas možete ostaviti svoju priručnu prtljagu i garderobu.

Kad sjednete, obvezno se vežite sigurnosnim pojasom te isključite mobitele i druge elektronske uređaje. Pojedine uredaje možete koristiti tijekom leta, ali se prethodno informirajte kod osoblja što je dopušteno, kako ne biste eventualno ometali navigacijske i komunikacijske uređaje zrakoplova.

Zatim slijedi uzlijetanje zrakoplova, koje je popraćeno uputama stjuardesa ili stjuarda kako se ponašati u slučaju opasnosti kao što je pad tlaka, slijetanje na zemljanu ili pak vodenu površinu. Nakon što zrakoplov postigne visinu možete ako želite odvezati pojas, a koji ćete obavezno morati ponovo staviti pri slijetanju. Let zrakoplovom uglavnom je miran, imat ćete osjećaj kao da stojite na mjestu, a ako zrakoplov prolazi kroz oblake ili pak jako puše vjetar tada ćete osjetiti podrhtavanje ili čak i propadanje koje nije ništa opasno, ali ako se plašite može vam izgledati strašno. Za vrijeme leta na većini se letova poslužuje hrana i piće, a pojedini prijevoznici naplaćuju hranu i piće, što vam bude napomenuto prije posluživanja. Isto tako za vrijeme leta se prodaje određena roba kao što su parfemi ili pića, a koje možete kupiti po povoljnijim cijenama. Za vrijeme leta možete se koristiti toaletom. Nije dopušteno pušenje u zrakoplovima i konzumiranje vlastitih alkoholnih pića kao i na većini europskih aerodroma.

SLIJETANJE 
Zatim slijedi slijetanje. Nakon što se zrakoplov zaustavi možete početi s izlaskom, a prije izlaska ne zaboravite sa sobom uzeti svoje stvari. Zatim se upućujete prema prtljazi ukoliko ste ju ostavili na check-inu ili prema izlazu ako nemate prtljage. Pri preuzimanju prtljage, koja dolazi na pokretnoj traci, provjerite njezinu ispravnost, a ako postoje oštećenja obvezno se odmah javite na izlazu kako bi se pokrenuo postupak nadoknade štete. Ukoliko nastavljate putovanje drugim zrakoplovom (presjedate) tada idete prema Gateu (izlazu) koji je naznačen na vašoj karti, bez odlaska po prtljagu. O njoj se brine aerodrom, tj. prtljagu prebacuje u drugi zrakoplov.
Za ulazak u neke zemlje morati ćete popuniti određeni obrazac (imigration card) još u avionu, stoga obratite pozornost i na to, i nemojte ga nikako baciti jer ga je ponekad potrebno  pokazati i na povratku.

Ako ste pozorno pratili naše savjete i upute, putovanje bi trebalo proći ugodno i bez problema.

 

Želimo vam sretan put! Samo Ptice Lete Jeftinije 

Jeftine avionske karte  mogu se rezervisati bilo kada preko www.JeftineZrakoplovneKarte.com   i to u oba pravca.nezaboravno iskustvo koje više nije nedostižno zahvaljujući mogućnosti brze i lahke rezervacije jeftinih avio karti. NASA travel agencija  će ostaviti trag u vašem sjećanju koji nikada neće izblijediti.