sarajevo TRAVEL

zbog čega Sarajevo zovu evropskim Jerusalemom

jeftine zrakoplovne karte za ameriku , jeftine zrakoplovne karte za ameriku , zrakoplovne karte za ameriku , zrakoplovne karte za ameriku avio karte sarajevo povoljno agencija

Sarajevo je historijsko ime grada, koje po jednoj od teorija potiče od kovanice Saray Ovası što znači “Dvor” i “polje oko dvora”. Sarajlije svoj grad najčešće zovu Šeher (tur. şehir; per. شهر shahr), imenom koje je gradu dao njegov osnivač Isa-beg Ishaković. Zbog svog orijentalnog izgleda nazivano je i imenom Damask sjevera, a Jevreji Sefardi su ga nazvali Mali Jeruzalem.

Evo kako su neka od naselja u Sarajevu dobila imena:

Marindvor-Marijin dvor

 • Marijin dvor je zgrada u Sarajevu. Nalazi se u naselju koje nosi isto ime, naselju Marijinu Dvoru. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Nalazi se između četiri ulice: ulice maršala Tita, ulice kralja Tvrtka, ulice Augusta Brauna i Doline. S triju je ulica pješacima moguće doći do ove zgrade, a s pasaža iz ulice maršala Tita se može jedino doći kolski i to u dvorište.
  U naravi je stambeno-poslovna zgrada. Dao ju je izgraditi, kao i cijelo to naselje, danas naljepši dio Sarajeva, austrijski poduzetnik August Braun, a nazvao ju je po svojoj supruzi Mariji. Projektirao ju je češki arhitekt Karlo Paržik. Najznačajniji je primjer u Sarajevu velike najamne poslovno-stambene zgrade blokovske vrste koja ima unutrašnje središnje dvorište
  .

jeftine zrakoplovne karte za sarajevo ,-- jeftine avionske karte za sarajevo --// avion karte za sarajevo

Sa Braunom je u Sarajevo došla i njegova supruga Marija, koja je bila veoma lijepa žena. Mnogo ga je voljela, bila je divna supruga, tako da je odlučio graditi palatu na mjestu današnjeg Marindvora i nazvati je njenim imenom. To je i učinio, pa je po toj palati i ovaj dio grada dobio ime Marijin dvor. Ali, s obzirom da su Sarajlije poznate po gutanju glasova i pojednostavljenju izgovora riječi, Marijin dvor je postao Marindvor.
Zgrada se zapravo sastoji od dva dijela, Marijin dvora i August dvora, pa je tako građena je u dvama navratima: 1885. i 1895. godine. Pravi Marijin dvor je izgrađen do kraja, dok je August dvor ostao djelimice gotov, u ulici Kralja Tvrtka od broja 10 do broja 16. To djelimično dovršenje gradnje je bilo 1897. godine
.

Mejtaš

 • Mejtaš je naselje nazvano po kamenu mrtvaca.
  U pojedinim spisima navedeno je da je žena Dudi-bula izdvojila novac za gradnju mesdžida na Mejtašu i to u periodu između 1528. i 1540. godine, ali se ne zna do kada je postojao.
  Uz džamiju se nalazio harem u kojem su se ukopavali mrtvi. Običaj je bio da se prije ukopavanja umrli sa tabutom položi na pravougaoni kamen okrenut prema Kibli i i tako se klanja dženaza. Taj kamen se zvao “mejtaš” ili “kamen mrtvaca” i po njemu je cijelo naselje dobilo ime.

Grbavica

Naselje Grbavica je dobilo ime po Mehmed begu Mehmedpašiću- Grbavici, koji je bio blizak prijatelj vezira Hećim Oglua Alipaše.

Čengić Vila 
Naselje je dobilo ime po osmanskom vojnom zapovjedniku Derviš-paši Dedagi Čengiću, sinu Smail-age Čengića, koji je u Sarajevu izgradio vilu, pa su tokom turske vlasti Sarajlije to područje kolokvijalno zvali Dedagini konaci.

 • Ilidža 
  U sarajevskoj kotlini, na osam kilometara od centra Sarajeva, nalazi se nadaleko poznata Banja Ilidža koja je ime dobila po turskoj rijeci “iladža” sto u prevodu znaci lijek. Smještena u podnožju Igmana i u blizini izvorišta rijeke Bosne, a okružena velikim lijepo uređenim parkom i čuvenom Velikom alejom, ilidžanska banja predstavlja mjesto na kojem se idealno mogu kombinovati liječenje i svi vidovi odmora.

23113776 Po čemu su naselja u Sarajevu dobila nazive?

 • Ljekovitost vode koja iz dubine zemlje izbija na području Ilidže poznata je jos iz doba Rimljana i Turaka. Nedaleko od njenih izvorišta vremenom je nikao cijeli kompleks hotela koji čine savremeno banjsko lječilište.

Pofalići
Povijest Novog Sarajeva, odnosno nekih dijelova današnje općine Novo Sarajevo, kao službenog gradskog teritorija počinje devedesetih godina devetnaestoga stoljeća, kad austrougarska uprava reorganizira dotadašnji teritorijalni ustroj grada i novonastalo naselje (ozemlje današnje mjesne zajednice Dolac) ujedinjuje sa mahalom Pofalići. Cijelo područje dobiva naziv Gradski Pofalići i postaje dijelom Kotara Koševo, jednog od sedam gradskih kotareva. Od tada, tokom idućih stotinu i više godina, narečeno naselje prati sudbinu Grada i prolazi brojne reorganizacije u administracijskom smislu.

 • Švrakino selo 
  Švrakino selo dobilo je ime po porodici Švraka, koja je porijeklom iz Hercegovine. Krajem 17. stoljeća ova porodica se iz Glamoča raselila širom BiH, a dio je došao i u Sarajevo. Švrake su bile aginskog porijekla, poznate po bogatstvu i vojnom angažmanu. Tako se jedan od predaka Emira čelebije Sejida Muhameda efendije Švrake naselio u ovo mjesto i po njemu je cijeli lokalitet dobio naziv – priča arhitekt Mufid Garibija, dobar poznavalac historije našeg grada.

Vratnik

Vratnik je predio na desnoj strani Miljacke, obuhvaćen gradskim bedemima. Ime Vratnik slavenskog je porijekla i izvedeno je od oblika Bratnik, koji se pojavljuje u turskim dokumentima u drugoj polovini 15. stoljeća. Preko Vratnika je stoljećima vodila takozvana “Carska džada” (divan-yoli), drum od Sarajeva, preko Višegrada do Carigrada. Vratnik je nazivan i Careva avlija i Sahin džirani (Susjed sokola). Mada, postoji i priča da je Vratnik dobio ime po tome što predstavljao vrata Sarajeva, kako kaže Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije Sarajeva. “Na ta vrata je ušao sultan Mehmed Fatih. Imao je logor u Bijeloj tabiji, gdje je sagrađena i Bijela džamija sa sahat-kulom u njegovu čast“ kazao je on.

 • Bistrik
  Bistrik je dobio naziv po Bistrici, Bistričkom potoku koji je jedna od brojnih pritoka rijeke Miljacke koji se ulijeva kod Latinske ćuprije. Nekada se na njemu nalazilo nekoliko mostova. Bistrik je i gradsko naselje koje leži na lijevoj obali Miljacke, na uzbrdici koja se uzdiže i vodi prema željezničkoj stanici.

Alifakovac
Slijedeći narodnu etimologiju, ime je nastalo po Ali Ufaku ( „Alija Niski“), legendarnom šejhu iz starije historije Sarajeva, koji je, po tradiciji i pokopan na alifakovačkom groblju. Ali Ufaka ovjekovječio je u našoj književnosti Vladimir Tmuša. Slijedeći pak puteve nauke, ta etimologija nije tačna zbog jednostavnog razloga, zato što u turskom jeziku nije moglo postojati ime sa pridjevom iza imenice. Stvarno, kraj je dobio ime Alifakovac po Ali-Fakihu, sarajevskom pravniku i učenjaku iz druge polovine 15. vijeka, koji je u svojstvu svjedoka naveden u Gazi Isa begovoj zakladnoj povelji 1462. godine. Najstariji poznati naziv ove ulice u sastavu predjela Alifakovca je Carina. To ime je ubilježeno u prvom planu grada iz 1882. godine, a nastalo je mnogo prije po tome što se negdje na dužini saobraćajnice sličnog imena carinila roba koja je sa istočne strane donošena na sarajevsko tržište.

Koševo

 • Vjetar dolazi s obronaka planine Zvijezde i ide sve do Miljacke, gdje se udružuje s vjetrom Bakijašem. Pošto je vjetar nešto jači, dobio je naziv Košava, što je turska riječ za brzi vjetar. Tadašnje selo dugo je nosilo ime Košava, dok ga mještani nisu promijenili u Koševo, kako se i danas zove. Poznato je da je jedan dio vojske sultana Mehmeda Fatiha po zauzimanju Sarajeva ovuda prošao, spuštajući se prema ušću Koševskog potoka u Miljacku. Današnja ulica Koševo počinje tačno između Malog i Velikog parka, takozvane Čekrekčinice, po osnivaču Muslihudinu Čekrekčiji, koji je uvakufio ovo zemljište. U nekadašnjem selu Koševo izgrađen je mesdžid davne 1533. godine, čiji je osnivač i vakif bio Kemal-beg, pa tako ovo selo postade sarajevska mahala. Odatle se počeo razvijati jedan lijep sokak koji se pružao prema današnjim olimpijskim objektima.

 

Sarajevo je unikatan grad: Crkva, džamija i sinagoga jedna uz drugu

Sarajevo je od davnina poznato kao multietnički i multireligijski centar Evrope. Da je Sarajevo poseban grad potvrđuje činjenica da su samo ovdje, u krugu od nekoliko stotina metara, smješteni vjerski    objekti jevreja, katolika, pravoslavaca i muslimana

.avionske karte sarajevo tel 770-963-9684  jeftine avio karte za bosnu

U starom gradskom jezgru na svega 200 metara možete vidjeti objekte sve četiri monoteističke religije, katolicizma, pravoslavlja, islama i judaizma, i stoje jedna do druge, i gdje jedna drugoj ne smetaju. Sinagoga, katedrala, pravoslavna crkva i džamija tako blizu mogu se vidjeti samo u ovom gradu.

 

Sarajevo koje danas poznajemo je osnovano u Osmanskom carstvu pedesetih godina 15. vijeka.

 

Osmanki vladar Bosne, Isa-beg Ishaković, je započeo izgradnju Sarajeva. Pretvorio je par zaselaka u grad i centar zbivanja gradnjom jednog broja značajnih objekata, uključujući džamije, zatvorenu tržnicu, javno kupatilo, objekte za putnike i dvor, takozvani Saraj, prema kojem je današnje Sarajevo i dobilo ime.

jeftine avionske karte tel 770-963-9684jeftine avio karte tel 770-963-9685

 

“Grad Sarajevo, uprkos izvana nametnutim iskušenjima i volji zlih moćnika, uspijevao se odupirati, sačuvati i obnavljati svoje ljudsko i univerzalno lice mira i dobra. I kada je napadan zato što je branio civilizacijske vrijednosti suživota i tolerancije, Grad Sarajevo ostao im je vjeran i tako postao moralna snaga i savjest čovječanstva”, rekao je jednom prilikom Mustafa ef. Cerić.

avionske karte split tel 770-963-9684

Da je Sarajevo unikatan primjer potvrđuje i to da se u podne namaz u 12 sati oglašavaju crkvena zvona i ezani u isto vrijeme što daje jedan poseban kolorit evropskom Jerusalemu, kako ga mnogi popularno nazivaju.
Evropski Jerusalem je prokomentarisao i profesor Fakulteta političkih nauka, Besim Spahić koji multietničnost i multireligioznost glavnog grada naše zemlje vidi kroz vladajuće stranke.

 

“Oduvijek smo u BiH, posebno u Sarajevu imali paradigmu „malog Jerusalema“, gdje su, što milom, što silom živjeli ljudi različitih religija. Međutim, to ovdašnjim nacionalnim strankama uopće nije odgovaralo. Sve naše stranke su nastale faktički iz crkve/džamije, bogomolje. Dakle, u crkvama je nastao HDZ, poslije džuma se organizirala stranka SDA, a i srpska pravoslavna crkva je odradila svoj dio sa SDS-om”, rekao nam je Spahić za SOURCE.ba

 

Uprkos tom mišljenju, Sarajevo kao evropski Jerusalem dobija velike poene u svijetu. Brojni turisti žele doći i vidjeti ovo jedinstveno mjesto u Evropi – mjesto gdje se sastaju različite religije, kulture, narodi i tradicije.

 

Pozitivan trend turističkih posjeta u Sarajevu je u porastu i na zavidnom je nivou. Svake godine se poveća za nekih 10% u odnosu na prethodnu godinu, a najviše turista dolazi iz Turske, Hrvatske, Slovenije, Južne Koreje, Srbije, SAD-a, te Austrije, Njemačke, Francuske i Kuvajta.

zagreb avionske karte tel 770-963-9684

Nakon ratnih dešavanja ovaj grad je neobičan zbog suživota različitih religija koje su u prošlosti imale mnogo loših događaja.

 

Prema rezultatima istraživanja poznatog turističkog portala “Virtualtourist” Sarajevo se nalazi među evropskim gradovima koje “odmah trebate posjetiti”. Naime, prijestolnice Bosne i Hercegovine i Hrvatske uvrštene su među prvih 10 najzanimljivijih evropskih gradova koje turistički radnici predlažu kao najatraktivnije turističke destinacije u Evropi.

sarajevo avionske karte tel 770-963-9684

Također, Sarajevo je po preporuci “Lonely Planeta”, najpoznatijeg turističkog vodiča, ušlo u top 10 gradova na svijetu koje “treba svako posjetiti”.

 

Jeftine avio karte za Sarajevo  mozete obezbjediti

pozivom na  telefon 770- 963-9684

 

Share

Related Blogs

Hello world! Jeftine Avio karte

Jeftine Avio karte u nekoliko minuta. Samo Ptice Lete Jeftinije Hvala vam da posjecujete nasu strani

Read More

Al-Aksa džamija, Palestina

Al-El-Aksa Masjid je arapski naziv, što znači najdalje džamiju. Da bi razumjeli svoje ime, a njeg

Read More

Post a Comment

logged inYou must be to post a comment